Tanácsok

Tanácsok építkezőknek vagyonvédelmi rendszerrel kapcsolatban

Az elektronikus vagyonvédelmi rendszer tervezése és szerelése nagy tapasztalatot és még nagyobb különleges bizalmat tesz szükségessé, ezért elsődleges szempont az olyan szakcég kiválasztása, aki rendelkezik megfelelő szakmai és hatósági engedélyekkel és képes a megtervezett rendszert nemcsak beszerelni, hanem a későbbiekben karbantartani, felügyelni és javítani.

Ezen kis tájékoztató az intézmények, családi házak (vagy lakások, irodák, üzletek stb.) építésekor, felújításakor felmerülő kérdésekre ad általános jellegű tanácsot és ötletet. Mivel minden objektum más és más ezért javasoljuk az egyedi igényeknek megfelelően kialakított rendszernél szakember megkeresését.

Nézzük miből áll egy rendszer:

  • érzékelőkből – melyek a behatolót vagy a váratlan füstképződést,vagy egyéb veszélyforrást (szénmonoxid, víz, gáz, fagyveszély stb.) érzékelik és jelzik a vezetékhálózaton keresztül vagy kódolt rádiójelek segítségével a központba;
  • központból – ami az érzékelőkből kapott jeleket feldolgozza és a beállított módon kapcsolásokat végez és jelzéseket vezérel ;
  • jelzőrendszerből – ami riasztásnál figyelmeztető jelzést ad .

Az építés során érdemes a villamos csövezési munkákkal együtt a gyengeáramú csövezés elkészítése mellett (telefon, TV antenna, kaputelefon, számítógépes hálózat, stb.) a vagyonvédelmi rendszer csövezését is elvégeztetni a vagyonvédelmi szakemberrel (ne csak a villanyszerelővel!) megbeszéltek alapján. Az erősáramú kialakításnál gondoskodni kell egy a riasztóközpontot ellátó külön áramkörről, ami a ház részleges áramtalanításakor (pl. ünnepnapok, nyaralás) is működik.

A telefonvonal bevezetésénél is érdemes a riasztóközponthoz vinni a vonalat és utána szétosztani vagy a telefonközpontba vezetni, a számítógépes internetes hálózattal is érdemes a vezetékes összeköttetést kiépíteni. A vezetékhálózat csövezését úgy kell kialakítani, hogy az érzékelők elhelyezésénél a megfelelő működés biztosított legyen, ne zavarja az érzékelő működését a bútorozás, a függönyök, a zavaró hőforrás, (pl. radiátor, kandalló) és a helyiség esztétikumába is illeszkedjen. A központ ki-be kapcsolására szolgáló kezelőegységet a bejárattól pár méterre helyezzük el úgy, hogy az arra nem illetékes személy ne láthassa kinyitott ajtónál, pl. díjbeszedők stb. A kezelő egységet érdemes családi házaknál a garázsba is felszerelni, így érkezéskor nem kell a lakás ajtón bemenni először, hogy a védelmet kikapcsoljuk és a garázsba bejárhassunk. Ne feledkezzünk meg a fali- vagy bútorszéfek érzékelőinek vezeték csövezéséről se.

A külső burkolási munkák után a kültéri hang- és fényjelzőt az utcáról látható helyre, esztétikus és védett részre, a lehető legnagyobb magasságba ajánlott elhelyezni úgy, hogy egyszerű segédeszközökkel ne lehessen elérni.

Az objektumok védelmét a nyílászáróknál nyitásérzékelőkkel oldják meg, az üvegfelületek betörésekor akusztikus üvegtörés jelzőkkel, a védendő térbe történő emberi mozgásokat passzív infra érzékelővel lehet jelezni. Ha nagyobb testű macskát vagy kutyát kell a helyiségben hagynunk és a védelmet be akarjuk kapcsolni akkor radar infra érzékelőt használunk beállítható tömeg érzékeléssel. Lehetőség van kültéri érzékelők felszerelésére is teraszok, erkélyek udvari területek védelmére. A vagyonvédelmi rendszernél fontos kérdés a füstérzékelő és szén-monoxid érzékelő felszerelése, hiszen nem csak a külső behatolás ellen kell védekeznünk, hanem a keletkező tűz vagy gáz mielőbbi észlelése is gyorsabb beavatkozást segíti.

Nagyobb tűzjelző rendszereknél (azaz több érzékelős rendszereknél) a nagyobb biztonság érdekében ajánljuk önálló minősített (Hatósági engedélyes) eszközök telepítését.

A központ kiválasztása

A központ kiválasztásánál a hozzá kapcsolódó érzékelők száma határozza meg a központ méretét “zóna” számát. Kisebb lakásoknál is minimálisan 4 vagy 6 érzékelő zónás központot válasszunk, nagyobb házaknál 8-16-32 érzékelő zónás legyen. A központok kezelése kódszámokkal történik általában nyomógombos billentyűzetről, de van egyéb kezelési lehetőség is, pl. kulcsos kapcsoló, rádiós távirányító, azonosító-kártya. Több kód is használható így ideiglenesen kiadhatunk kezelői kódot, amit használat után kitörlünk (rokon vagy barát pár napos ottléte után). A központba belső akkumulátort kell elhelyezni, amivel az esetleges áramszünet ideje alatt (minimum 24 óráig) tud működni. A központok újabb generációja belső eseménytárral rendelkezik, ami visszaolvasható a központ kezelőegységén.

A központok részleges bekapcsolásra is alkalmasak (éjszakai élesítés) így a ház megadott területei védelem alatt lehetnek a többi részen mozoghatnak a bent tartózkodók, pl. családi házaknál - garázs, pince, bejárati ajtó, nappali szoba beélesített míg a hálószobák, konyha kikapcsolt.

A riasztás megvalósításának módjai

A helyi riasztás az épületben lévők és a környezet figyelmét híja fel a rendkívüli esemény bekövetkezéséről. A sziréna hangja és a villogó fényjelző jó tájékozódást ad a távolból érkező segítség útbaigazításához, és elrettentő erővel hat az illetéktelen behatolóra.

A helyi riasztás jelzés kiegészíthető riasztás távjelzéssel, ami lehet egy speciális telefonhívó vagy GSM rádiós távjelző , ami felhívja az intézkedésre feljogosítottak telefonszámát vagy a távfelügyeletet és riasztás üzenetet vagy SMS üzenetet ad. Riasztásnál hívás költség keletkezhet.

A másik riasztás átjelzés a figyelőszolgálathoz való kapcsolódás, ami elterjedtebb módon vezetékes telefonvonalon, GSM GPRS hálózaton vagy rádió adóval történik. Itt egyhavi díj ellenében a szerződés szerinti intézkedéseket végzik el a távfelügyeleti-központjukba befutó jelzések alapján. A kapcsolt telefonvonalas berendezéseknél, amikor a távfelügyeletet hívja a központ valami állapot változásnál (ki-be kapcsolás) telefonállási költség jelentkezik, a távfelügyeleti GSM és rádiós távjelzéskor ezzel a költséggel nem kell számolni. Távfelügyeleti bejelzésnél érdemes a kivonuló szolgálatnál a kivonulási időt és a kivonulási körzetet valamint a szolgáltatás minőségét megtudni.

Minden berendezésnek MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) minősítéssel kell rendelkeznie!

A riasztórendszer működőképességét rendszeresen próbáljuk ki, a készüléket csak kioktatott személyek kezeljék. Legalább félévente végezzenek rendszeren karbantartást, mivel a rendszer az objektum biztonságát szolgálja és alapvető elvárás az üzembiztos működés.

Vissza az oldal tetejére